Het dorp op z'n kop (2)

Marleen Treepwoensdag 08 maart 2017 09:22

Het dorp op z’n kop (2)

Nooit gedacht dat het dorp zó op z’n kop zou gaan staan van.. de extra afvalcontainer. Eind 2016 bleek dat iedereen zo zijn/haar eigen gedachtes had over de nieuwe manier van afval inzamelen.

Als ik – terug in de tijd -  een brief zou kunnen sturen naar alle inwoners van Woudenberg zou dit er zo’n beetje in komen te staan:

  1. we doen als inwoners niet allemaal genoeg ons best ons afval gescheiden in te zamelen (we moeten namelijk voldoen aan doelstellingen en die halen we nu niet);
  2. het moet dus anders;
  3. er komt een afvalcontainer bij en: doet u een beetje uw best, dan wordt het zeker goedkoper.

Niet leuk? Inderdaad: een extra afvalcontainer met een knal oranje deksel in de tuin is niet leuk. Ook een extra afvalstroom in huis is even wennen. Na 49 jaar afscheid nemen van de huidige inzamelaar (die overigens ook gewoon goed betaald werd voor zijn diensten) voelde niet ok. En dat deelden we met zijn allen op luidruchtige wijze: op social media, langs de sportvelden, bij het schoolhek…

Maar het moest anders en dus is de gemeente op zoek gegaan naar die andere manier. We zijn – na veel inspanningen - uitgekomen bij de ROVA: een mooi bedrijf waar we zelf mede-eigenaar van geworden zijn.

Daarbij: de vervuiler betaald. Per geleegde container of per aangeboden restafval bij de milieustraat wordt er betaald. Zo betaal je dus alleen voor je eigen afval en niet voor dat van een ander (die wellicht minder nauwgezet afvalstromen scheidt). Tijdens onze ledenvergadering hebben we een klein onderzoekje gehouden: alleen leden die hun container delen met de buren bijvoorbeeld hebben ‘m laten legen tot nu toe. In huize Treep zit ie ook nog làng niet vol, ondanks 2 verjaardagen! Het is echt een sport om het afval goed te scheiden! We horen van veel inwoners die gemotiveerd zijn om hun restafval tot een minimum te beperken. En van allerlei oplossingen in en rond huis: broodzakken gebruiken om bv vleesverpakkingen luchtdicht in de pmd-container te kunnen stoppen. Een extra prullenbak in de badkamer; containers delen met de buren; gft-afval van een familielid die in een appartement woont meenemen en in je gft-container weggooien…

En zo houden we de kosten in eigen hand. Overigens is het concept ”betalen voor je eigen afval” blijkbaar nog niet overal geland: er zijn ook inwoners die het normaal vinden hun afval in openbare prullenbakken weg te gooien of in een verkeerde afvalcontainer te “verstoppen”. Namens alle andere inwoners: bedankt! Zo zadel je òns op met de kosten van jouw afval…

Wat zou ik graag nog meer in die brief vertellen? Dat de gemeente geen geld kan en mag “verdienen” aan de afvalstoffeninzameling. Dat wordt door een accountant gecontroleerd. Ik hoop dat alle sceptici dat ten minste willen aannemen.  Als inwoners betalen we alleen de werkelijke kosten van de afvalinzameling.

De ChristenUnie is blij dat we nu eindelijk een paar maanden op weg zijn met de nieuwe afvalinzameling. Het rumoer lijkt wat verstomt – ik hoop dat we allemaal aan het wennen zijn aan de nieuwe manier en dat het ook een stuk voldoening oplevert. Op deze manier leveren we allemaal een belangrijke bijdrage aan een beter milieu en kunnen we ook wat besparen op onze kosten! Tenzij u thuis één of meer kids in de luiers heeft, dan is het even flink afzien nu ;-)

Nog behoefte aan wat meer achtergrondinformatie? Neem dan een kijkje op onderstaande websites. Er valt een wereld te winnen met goede afvalinzameling!

Milieucentraal

Gemeente.nu

Rova

Gemeente Woudenberg

« Terug

Archief > 2017 > maart

Geen berichten gevonden