ChristenUnie kritisch over bezuinigingsvoorstellen

Elli van Oosterom en Marleen Treepmaandag 23 juni 2014 10:00

In de Algemene Beschouwingen over de Kadernota 2015-2018 stelt de ChristenUnie Woudenberg kritische vragen over enkele van de bezuinigingsvoorstellen van het college.

Fractievoorzitter Marleen Treep: “We hadden liever tegen het hele bezuinigingspakket ‘ja’ gezegd. Dat is het meest sterk en zorgt voor de meest solide financiële toekomst, voor zover dat nu te overzien valt. Toch zitten er in de Kadernota bezuinigingen waar we onze vraagtekens bij zetten, bijvoorbeeld de niet gehaalde bezuinigingsdoelstelling in het thema Sport, cultuur en recreatie en een bezuiniging op de schuldhulpverlening. Wij zijn heel benieuwd naar de antwoorden van het collega op onze vragen over deze plannen.”

In de Kadernota 2015-2018 ligt een meerjarenbegroting voor, die over de 4 jaren meer dan sluitend is. Dat is een goede zaak, want dat betekent dat er voor de raad nog iets te kiezen valt. Dat was ook een nadrukkelijke wens van onder meer de ChristenUnie. Daarom is het oorspronkelijke bezuinigingsbedrag verhoogd zodat we over bezuinigingen die we écht onwenselijk vinden, kunnen beslissen die niet mee te nemen.

De ChristenUnie ziet graag een eerlijke, realistische en verstandige begroting. Sober en doelmatig omgaan met het ons toevertrouwde geld. Niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Zodoende blijft de gemeente financieel gezond en in staat om naast haar wettelijk vastgelegde verplichtingen, de meest kwetsbaren in de samenleving te ondersteunen. De komende transitie en transformatie binnen het Sociaal Domein maakt dat des te meer duidelijk. Willen we in staat blijven passende zorg voor iedereen te kunnen blijven bieden, zullen we creatief en vindingrijk moeten zijn.

De ChristenUnie dankt het college en de betrokken ambtenaren voor hun inzet bij de totstandkoming van deze Kadernota. Marleen Treep: “We wensen en bidden Gods zegen toe aan het college, de raad, de ambtenaren en de inwoners van Woudenberg.”


De volledige tekst van de ALgemene Beschouwingen kunt u hier vinden.

« Terug