Motie opvang vluchtelingen Woudenberg unaniem aangenomen

Elli van Oosteromzaterdag 03 oktober 2015 12:00

Op 24-09-2015 is in de raadsvergadering gesproken over de opvang van vluchtelingen in Woudenberg. De ChristenUnie heeft samen met het CDA, GBW en de PvdA een motie ingediend waarin de burgemeester en wethouders opdracht wordt gegeven te onderzoeken wat de mogelijkheden in Woudenberg zijn voor (nood)opvang van vluchtelingen op korte termijn. Daarnaast wordt het college middels de motie opdracht gegeven te onderzoeken hoe burgerinitiatieven kunnen worden opgestart en ondersteund kunnen worden. De motie is door de raad unaniem aangenomen.

De gemeenteraad voelt zich verantwoordelijk om een bijdrage te leveren aan de (nood)opvang, de huisvestiging en begeleiding van de stroom vluchtelingen als gevolg van oorlogen, conflicten en vervolging. De ChristenUnie deelt deze verantwoordelijkheid zoals door Elli van Oosterom tijdens de raadsvergadering onder woorden is gebracht. “Het opvangen van oorlogsvluchtelingen is niet een kwestie van liefdadigheid maar van gerechtigheid, geen aardigheid maar rechtvaardigheid. Het is een bijbelse opdracht: omzien naar onze naaste en hem of haar een veilig onderkomen bieden. In het bijbelboek Jesaja hoofdstuk 58 staat het als volgt: “Deel je brood met mensen die honger hebben. Geef arme mensen een plek in je huis. Geef kleren aan mensen die naakt zijn. Zorg goed voor de mensen om je heen”,  aldus Elli van Oosterom.

De burgemeester en wethouders hebben in de commissievergadering van 08-09-2015 aangegeven van harte bereid te zijn positief in gesprek te gaan met het COA als door deze instantie een beroep op de gemeente wordt gedaan. Daarnaast worden initiatieven vanuit de gemeente door de burgemeester en wethouders van harte ondersteund. Zowel de ChristenUnie als het CDA, GBW en de PvdA waren er na afloop van de commissievergadering echter niet van overtuigd dat het college zich actief wilde inzetten voor de vluchtelingen. De ChristenUnie roept het college op om er met elkaar voor te zorgen dat alle initiatieven die worden opgezet in Woudenberg op elkaar worden afgestemd en dat de gemeente zich actief opstelt als het gaat om opvang, coördinatie en vooral ook communicatie rond de opvang van vluchtelingen of statushouders. De ChristenUnie heeft daarom de motie van harte mee ingediend.

« Terug