Interview Elli van Oosterom in De Woudenberger

Foto interview Elli van Oosterom De Woudenberger januari 2016dinsdag 02 februari 2016 22:30

Onlangs is Elli van Oosterom door Joke van der Heide geïnterviewd voor De Woudenberger. Onderstaand het gehele artikel wat op 26 januari 2016 in De Woudenberger verscheen.

In maart 2014 ging Woudenberg naar de stembus. In mei van dat jaar werd de nieuwe raad geïnstalleerd met maar liefst zeven nieuwe raadsleden. Met hen kijkt De Woudenberger de komende weken terug hoe zij het raadswerk ervaren. Deze week: CU raadslid Elli van Oosterom. 

Oppositie kan net zoveel bereiken als coalitie 

‘Je doet dit werk niet zomaar, het gaat wel ergens over.’ 

Het leuke van haar raadswerk vindt Elli van Oosterom dat het op lokaal niveau is, binnen haar eigen leefomgeving. Zij realiseert zich dat haar inzet niet zal leiden tot grote beleidsveranderingen, hoewel je volgens haar op lokale punten wel het verschil kunt maken. Van Oosterom: ,,Als je terecht een punt hebt en dat met een goede motivatie uitlegt aan de andere fracties, dan kan je binnen de raad veel bereiken. Of je nou in de coalitie of oppositie zit.”

Bij Van Oosterom zit politiek in de familie. Haar opa was na de oorlog wethouder in Maarn . Door haar schoonfamilie is echter haar politieke interesse gewekt. ,,Mijn schoonvader is voor de RPF, de voorloper van de CU, jarenlang politiek actief geweest in Woudenberg. Hij heeft ook commissiewerk gedaan en mijn man heeft tijdens zijn studie stagelopen bij de Tweede Kamerfractie”, vertelt Van Oosterom. Door hun enthousiasme besloot zij zich op te geven als lid van de lokale CU. Binnen drie maanden werd ze benaderd voor een functie in het bestuur. ,,Bestuurswerk wilde ik wel doen, maar ik zei meteen ‘zet me niet in de fractie, daar word ik niet gelukkig van’.”

Ruimtelijke ordening
Dat is nu twaalf jaar geleden. In die tijd veranderde haar mening. Als bestuurslid bezocht van Oosterom af en toe een commissie- of raadsvergadering. Vooral onderwerpen als grondgebied en ruimtelijke ordening spraken haar aan. Dat had ook zeker met haar achtergrond te maken. Als boerendochter voelde en voelt zij zich betrokken bij het buitengebied. Door haar werk bij een bouwbedrijf en later de makelaarsopleiding breidde deze interesse zich uit naar grondgebied en ruimtelijke ordening. In de raadsperiode van 2006 tot 2010 was zij vaker bij vergaderingen aanwezig. Van de toenmalige raadsleden Nico van den Bergh en Gerco Wolfswinkel heeft zij veel geleerd. Wat ze nooit verwacht had, gebeurde: in 2010 stond zij op de tweede plaats van de kieslijst. Marleen Treep stond eerste en doordat de CU maar één zetel kreeg, zat Van Oosterom opnieuw in de schaduwfractie.

Ze had echter wel een veel actievere rol. ,,Marleen was helemaal nieuw in de politiek. Zij had meer ondersteuning nodig. Dat werd nog versterkt, omdat ze alleen in de raad zat. Ik was bij alle raadsvergaderingen aanwezig en bij schorsingen overlegden we samen. Eigenlijk was ik bijna raadslid”, vertelt ze lachend. ,,En toch is het anders nu, want je moet nu zelf de woordvoering doen. Je bent ook meer zichtbaar als raadslid. Ik word vaker aangesproken over onderwerpen die in de raad op de agenda staan.” Het werk in de schaduwfractie en de ervaring die zij daar mee opdeed, bracht haar vijf jaar geleden een nieuwe baan. Van Oosterom: ,,Ik werk bij een rentmeester in Heteren en ben verantwoordelijk voor ondersteuning op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu. Door mijn werk in de schaduwfractie weet ik hoe de hazen lopen.” Andersom levert haar werk haar weer input op voor de raad.

Alle Woudenbergers
De CU-dames staan binnen de raad bekend om hun grondige dossierkennis en aansprekende woordvoering. Van Oosterom: ,,Dat doen wij niet alleen. Binnen de fractie bereiden wij de vergadering met zijn vieren voor en verdelen het werk. Voor specifieke onderwerpen hebben wij partijgenoten die wij om advies kunnen vragen. Daarbij vullen Marleen en ik elkaar goed aan .”  Van Oosterom is een uur of acht in de week bezig met de politiek. ,,Je doet dit werk niet zomaar, het gaat wel ergens over.” Zij vindt het belangrijk om er te zijn voor alle Woudenbergers. Dossiers beoordeelt zij weliswaar vanuit haar eigen overtuiging, maar het betekent niet dat zij alleen kijkt naar de belangen van haar achterban.

Aula
Als voorbeeld geeft Van Oosterom het Nieuwjaarsfeest. ,,Dit is niet mijn ding. Het kost veel geld en is ooit een beetje paniekerig ontstaan. Ik blijf daar dan niet over zeuren als de meerderheid het een goed idee vindt. Soms is dat wel lastig” vertelt Van Oosterom. Inbreidingslocatie Poultryhof wordt nu gebouwd en haar vrees is bewaarheid. Bij bespreking van het bestemmingsplan wist zij al dat de planopzet te krap was, maar zij kreeg geen meerderheid voor haar alternatieve voorstellen. Positief vindt zij dat de CU met andere fracties heeft  bereikt dat de aula eigendom van de gemeente blijft.

Van Oosterom vindt de sfeer in de raad prettig. Daardoor bereik je meer met elkaar.  Ook de sfeer van het dorp noemt zij. De actuele discussie over de participatiesamenleving bestaat in Woudenberg al. ,,Wij hebben al oog voor elkaar en de kerk en actieve sportverenigingen spelen hierin ook een rol.”

« Terug