Uit de raad van 24 april

Elli van Oosteromvrijdag 25 april 2014 10:00

De eerste raadsvergadering van de nieuwgekozen raad. Marleen en ik hebben de taken goed kunnen verdelen. We willen even terugkijken naar wat er in deze maand bij de raad is langsgekomen en wat van belang is om te melden.

In de media heeft u vast wel iets gelezen over een nieuwe huisvestingsverordening en een “nieuw” woonruimteverdeelsysteem. In 2010 is het huidige woonruimteverdeelsysteem ingevoerd. Inwoners die in aanmerking willen komen voor een sociale huurwoning schrijven zich in bij Vallei Wonen en kunnen daarna reageren op een vrijkomende woning. Wie het langst staat ingeschreven, komt het eerst aan bod. Alle inwoners van de provincie Utrecht kunnen zich bij Vallei Wonen inschrijven. Ze moeten daarvoor een formulier aanvragen en bij Vallei Wonen weer inleveren. Vallei Wonen en de hele regio Amersfoort, inclusief de gemeente Nijkerk, willen dit systeem graag automatiseren. Dat betekent dat je op een website je kunt inschrijven bij alle woningbouwcorporaties in de regio. Eén handeling, wel zo handig….

In de raad is er gediscussieerd over de wenselijkheid van dit systeem. Komen er niet ineens veel meer mensen vanuit Amersfoort naar Woudenberg? Waardoor Woudenbergse woningzoekenden ineens te maken krijgen met veel meer reacties per woning en de kans op een woning in Woudenberg wellicht wat kleiner wordt. Niemand die dat echt met zekerheid kan zeggen. De ChristenUnie gaat akkoord met het nieuwe systeem, mits dit geen achteruitgang betekent voor de Woudenbergse woningzoekende. Over twee jaar wordt het systeem geëvalueerd. Mocht dan blijken dat er minder Woudenbergers in Woudenberg een woning hebben toegewezen gekregen, dan moeten er maatregelen worden genomen. In het uiterste geval stappen we dan uit de regeling.

Het consumentenplein nu. Ook daar is in de afgelopen periode veel over gesproken bij de verschillende verkiezingsdebatten. In het afgelopen jaar heeft de gemeente een overeenkomst gehad met de ontwikkelaar die het consumentenplein gestalte wil gaan geven. Volgens deze overeenkomst moest de gemeente een aantal onderzoeken uitvoeren, onder andere over de mogelijkheden voor ontsluiting van het consumentenplein op de Stationsweg-Oost. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd. De gemeente heeft daarom de overeenkomst in overleg met de ontwikkelaar beëindigd. Daarmee is het idee van het consumentenplein een particulier initiatief geworden, dat net als alle andere initiatieven, ingediend moet worden bij de gemeente, waarna het college en uiteindelijk de raad wel of geen goedkeuring gaat geven aan het initiatief. Wordt vervolgd.

Tot slot hebben we de plaatsvervangende commissieleden en afgevaardigde naar het recreatieschap benoemd. Voor onze fractie, zijn Jan Visscher en Wout Blokhuis de plaatsvervangende commissieleden. Zij kunnen Marleen en mij vervangen in en commissievergadering. Namens de raad gaat Wim Merkens van GBW naar het recreatieschap.

Elli van Oosterom
Raadslid ChristenUnie

« Terug