
CU kritisch op voorlopig ontwerp herinrichting rotonde Europaweg - kapitaalvernietiging
In de commissie van 14 januari heeft het college een voorlopig ontwerp van de rotonde Europaweg voorgelegd aan de raad.
Rotonde Europaweg
De CU hoopte op een ontwerp waarmee we er in de raad zonder botsingen doorheen zouden komen, maar dat bleek niet het geval. In de raad van 30 januari zullen we moeten bepalen welke richting het op gaat.
Terugblik naar mei 2024:
- Eén van de belangrijkste conclusies uit de evaluatie was dat het aantal geregistreerde ongevallen en bijna-ongevallen voornamelijk heeft plaatsgevonden bij de afslag Laan 1940-1945.
- Variantenafweging en conclusie mei 2024: Op basis van de verkenningen kan geconcludeerd worden dat een volledig tweerichtingen fietsstructuur zeer lastig in te passen is. Bovendien zal een dergelijke maatregel niet ten goede komen aan de geloofwaardigheid van de fietsstructuur, wat tot ongewenst gebruik leidt. Deze variant scoorde inclusief afsluiting Laan 1940-1945 een cijfer waar schaatsliefhebbers in deze tijd op zitten te wachten. Ver onder nul.
- We zouden gaan starten met een pilot afsluiting Laan 1940-1945 om daarvan het effect te kunnen meten.
- Erkend werd dat elke grote aanpassing aan de rotonde een vorm van kapitaalvernietiging zou zijn.
Januari 2025: Wat stelt het college voor?
- Een volledige ronde fietsstructuur met een prijskaartje van € 550.000, de hoogste variant kapitaalvernietiging als je kijkt naar mei 2024.
- Een rotonde met nog veel meer verkeersbewegingen dan de huidige rotonde, terwijl het college streefde naar minder verkeersbewegingen.
Conclusie van de ChristenUnie:
- Optimaal wordt het niet: een optimale rotonde met voet- en verkeersbewegingen gaat er ook met dit voorstel niet komen. Een fietsstructuur rondom leidt tot nog meer verkeersbewegingen, bomen die moeten worden weggehaald en hoge mate van kapitaalvernietiging.
- We zien kansen: want in het Voorlopig Ontwerp staat een verbeterde herinrichting van het fietspad(met fietsstraat) richting Laan 1940-1945, verbetering van het aansluiten van de Willem de Zwijgerlaan en van de kruising De Kolk/Stationsweg West aan de oostkant van de rotonde. Zoals vorig jaar al is geconcludeerd is het enkel optimaliseren van de voet- en fietsoversteken kostentechnisch het meest gunstig.
- Afsluiting Laan 1940-1945 voor gemotoriseerd verkeer pakt positief uit. De verkeersintensiteit in de omgeving past binnen de verkeerskundige norm bij de Nico Bergesteijnweg en naar verwachting ook bij de Rozensingel. Die afsluiting zorgt nu al voor een veiligere situatie dan voor de afsluiting.
Inzet ChristenUnie: In de raadscommissie van 14 januari heeft de ChristenUnie het college opgeroepen om niet definitief te kiezen voor dit voorlopig ontwerp. Ook de Fietsersbond sprak in en adviseerde het college dringend om niet te kiezen voor een tweerichtingenstructuur rondom.
Is er dan geen andere keuze meer mogelijk? Zeker wel.
- Sluit Laan 1940-1945 definitief voor het autoverkeer en verbeter de inrichting van dit kruispunt, zoals uitgewerkt in het voorlopig ontwerp.
- Verbeter de fietsaansluiting van Laan 1940-1945 op de Willem de Zwijgerlaan en zet daar ook in op het behoud van de bomen.
- Verbeter de kruising De Kolk/Stationsweg West en behoud daar de bomen.
- Kies niet voor een tweerichtingenstructuur rondom. Aan de zuidzijde van de rotonde tussen De Kolk richting Willem de Zwijgerlaan is dat echt overbodig.
Politiek vraagt om keuzes te maken. Wij staan voor het accepteren dat deze rotonde niet optimaal gaat worden, waar de verkeersveiligheid acceptabel moet zijn met een zo laag mogelijke vorm van kapitaalvernietiging.