We moeten investeren in onze gezinnen

blog_gezinnen2-big
Marleen
Door Marleen Treep op 8 maart 2018 om 11:45

We moeten investeren in onze gezinnen

Tijdens een partijcongres van de CU eind 2015 werden workshops voor bestuurders aangeboden. Tamelijk willekeurig koos ik voor de workshop “investeren in gezinnen”. Psycholoog Maarten van der Linde van Pinkcloud vertelde ons over de “roze” wolk bij de geboorte van een (eerste) kindje. Over hoe alles veranderd (is die leuke partner ook wel zo’n leuke ouder, bijvoorbeeld) en hoe 83% van stellen een matige tot serieuze relatiedip ervaren. Tot zover die roze wolk dus! Hij vertelde over laagdrempelige manieren waarop je jonge stellen kan helpen in deze periode. 

Ook vertelde hij over de gevolgen van een relatiebreuk/echtscheiding voor kinderen. Ik was bijzonder onder de indruk. De geschatte percentages lopen uiteen, maar gaan allemaal uit van ten minste zo’n 70%. Waarvan? 70% van alle kinderen die een beroep doen op jeugdhulpverlening heeft een relatiebreuk of echtscheiding van ouders achter de rug. Ik werd er stil van. 

Het is inmiddels zo gebruikelijk geworden dat een relatie op de klippen loopt, dat we het voor kennisgeving aannemen. Hoe verdrietig ook. Maar nu steeds duidelijk wordt wat de gevolgen kunnen zijn voor de betrokken kinderen, is het tijd om in actie te komen. Daarom heeft de ChristenUnie in mei 2016 een motie ingediend die unaniem werd aangenomen. Daarin riepen we de gemeente op, om jonge ouders zo goed mogelijk te helpen en, als echtscheiding onvermijdelijk is, begeleiding en advisering aan te bieden. 

Ik wist het zelf eerder ook niet, maar de gemeente heeft op grond van de Jeugdwet en de Wet Publieke Gezondheid een taak in het kader van prenatale voorlichting van aanstaande ouders en bijvoorbeeld het voorkomen van opvoedkundige problemen. Daarbij draait de gemeente op voor de aanzienlijke kosten binnen de jeugdhulpverlening. En: het voorkomen van relatieleed op zich zou alleen al reden genoeg moeten zijn om in actie te komen!

En dat doen we graag. Daarom is “investeren in gezinnen” voor ons een speerpunt in de komende periode. Onze kinderen, onze relaties zijn waardevol en onze inzet meer dan waard!

In de tweede week van februari jl. werd dat allemaal nog eens onderstreept toen het rapport “Scheiden… en de kinderen dan?” van het Platform “Scheiden zonder schade” gepubliceerd werd. Maak relaties niet alleen “bevallingsproof” maar ook “babyproof”! Investeer in relaties bij beginnende relatieproblemen. En als het zover komt dat de ouders uit elkaar gaan, en dat kan soms ook echt wenselijk zijn, zorg dan op de eerste plaats voor de kinderen! Tijdens de scheiding èn daarna. 

Een hele uitdaging, maar die gaan we graag aan. Daar hebben we alle partners binnen het Sociaal Domein bij nodig. Meer dan genoeg te doen!

Daarom: waardevol voor Woudenberg!

Lees motie "Investeren in Gezinnen"

Deel dit bericht

Labels: